Indeks glikemiczny, a trądzik pospolity - jak dieta wpływa na zdrowie skóry

Działalność naukowa
Opinie
Indeks glikemiczny, a trądzik pospolity - jak dieta wpływa na zdrowie skóry

Często stajemy przed pytaniem, jaką dietę wybrać, aby zachować zdrową i młodą skórę oraz jaki wpływ na choroby skórne ma rodzaj spożywanego pożywienia. Skóra pełni zasadniczą rolę ochronną, broniąc organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Dieta, będąca głównym źródłem energii i składników odżywczych, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia skóry (Cao i wsp., 2020). Jedną z chorób, z którymi zmaga się wysoki odsetek osób jest trądzik pospolity (łac. acne vulgaris), który jest powszechną, złożoną chorobą skóry, objawiającą się przewlekłym stanem zapalnym, prowadzącym do nadmiernego rogowacenia skóry i wydzielania łoju. Nasza wiedza na temat mechanizmów powstawania trądziku pospolitego ciągle się rozwija. Wiadomo, że na patofizjologię trądziku wpływa wiele czynników, takich jak uwarunkowania genetyczne, hormonalne, zapalne oraz środowiskowe. Dieta, ze względu na swój potencjalny wpływ na wiele z tych elementów, od dziesięcioleci pozostaje przedmiotem dyskusji w kontekście trądziku pospolitego (Baldwin & Tan, 2021). 

Trądzik, a wysoki indeks glikemiczny

Obciążenie glikemiczne (GL), wynikające z ilości spożywanych węglowodanów oraz szybkości ich metabolizmu, odgrywa istotną rolę w rozwoju trądziku. Jest to parametr, który pokazuje, jak szybko po spożyciu różnych produktów żywnościowych następuje wzrost stężenia glukozy we krwi. Wyróżnia się węglowodany o niskim bądź wysokim indeksie glikemicznym. Wysokim indeksem glikemicznym charakteryzują się produkty, takie jak gotowane ziemniaki, biały ryż, białe pieczywo (chleb pszenny, bułka, bagietka); natomiast niskie wartości indeksu glikemicznego będą wykazywały na przykład: nasiona roślin strączkowych,  większość owoców i warzyw. Średni indeks glikemiczny będzie dotyczył takich produktów, jak na przykład ryż brązowy, kasza kuskus, płatki musli (Źródło internetowe 1). 

Badania wskazują na związek między dietą o wysokim GL, a nasileniem zmian trądzikowych. Takie diety prowadzą do wzrostu poziomu insuliny oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1), które pobudzają produkcję sebum i zwiększają wydzielanie hormonów androgenowych, co w konsekwencji przyczynia się do powstawania trądziku. Choć temat ten nadal jest przedmiotem intensywnych analiz, istniejące dowody coraz efektywniej potwierdzające istotną zależność między sposobem odżywiania, a występowaniem trądziku pospolitego (Raza i wsp., 2024). 

Indeks glikemiczny, a trądzik

W badaniu przeprowadzonym w 2012 roku w Seoul National University Hospital wzięło udział 32 uczestników z łagodnym do umiarkowanego trądzikiem. Poddano ich 10-tygodniowej interwencji dietetycznej, obejmującej dietę o niskim obciążeniu glikemicznym (GL). Tego rodzaju dieta znacząco przyczyniła się do poprawy objawów trądziku oraz zmniejszenia liczby zmian trądzikowych (Gibson i wsp., 2012).

W kolejnym badaniu przeprowadzonym przez Smith i współpracowników zastosowano randomizowaną, kontrolowaną interwencję, która wykazała, że 12-tygodniowa dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym znacząco zmniejsza liczbę zmian trądzikowych oraz poprawia wrażliwość na insulinę w porównaniu z dietą o wysokim obciążeniu glikemicznym (Smith i wsp., 2007).

Dieta, a trądzik

Z kolei w interwencji monitorowanej a następnie analizowanej przez Raza i współpracowników udział wzięło 43 mężczyzn w wieku 15–25 lat z trądzikiem. Celem badania było ocenienie wpływu diety o niskim obciążeniu glikemicznym na zmiany trądzikowe. Po 12 tygodniach interwencji dietetycznej uczestnicy stosujący dietę o niskim GL odnotowali znaczniejsze zmniejszenie liczby zmian trądzikowych, w porównaniu z grupą kontrolną. Dodatkowo dieta ta skutkowała większą utratą masy ciała, poprawą wskaźnika BMI (body mass index) oraz zwiększoną wrażliwością na insulinę (Raza i wsp., 2024).

Wyniki powyżej przywołanych badań jednoznacznie sugerują, iż dieta bazująca na produktach spożywczych oraz surowcach roślinnych z niskim indeksem glikemicznym pozytywnie koreluje ze zmniejszeniem dolegliwości osób chorujących na trądzik pospolity oraz jest w stanie w dłuższej perspektywie czasu, pod warunkiem jej nieprzerywanego stosowania wpłynąć na stały efekt utrzymania prawidłowej gospodarki insulinowej oraz zdrowego stanu skóry.

Bibliografia:

  1. Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients, 12(3), 870. https://doi.org/10.3390/nu12030870
  2. Baldwin, H., & Tan, J. (2021). Effects of Diet on Acne and Its Response to Treatment. American journal of clinical dermatology, 22(1), 55–65. https://doi.org/10.1007/s40257-020-00542-y
  3. Źródło internetowe 1: dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska Indeks glikemiczny - wysoki i niski indeks glikemiczny, tabela, produkty | Dieta i ruch - mp.pl
  4. Raza, Q., Hina, R. E., Nawaz, S., Safdar, M., Imran, K., Ashraf, U., & Imran, M. S. (2024). Effect of a Low-Glycemic-Load Diet and Dietary Counseling on Acne Vulgaris Severity Among Female Patients Aged 15 to 35 Years. Cureus, 16(11), e72886. https://doi.org/10.7759/cureus.72886
  5. Gibson, K. S., Waters, T. P., & Catalano, P. M. (2012). Maternal weight gain in women who develop gestational diabetes mellitus. Obstetrics and gynecology, 119(3), 560–565. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e31824758e0
  6. Smith, R. N., Mann, N. J., Braue, A., Mäkeläinen, H., & Varigos, G. A. (2007). A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 86(1), 107–115. https://doi.org/10.1093/ajcn/86.1.107

Raza, Q., Hina, R. E., Nawaz, S., Safdar, M., Imran, K., Ashraf, U., & Imran, M. S. (2024). Effect of a Low-Glycemic-Load Diet and Dietary Counseling on Acne Vulgaris Severity Among Female Patients Aged 15 to 35 Years. Cureus, 16(11), e72886. https://doi.org/10.7759/cureus.72886Dieta o niskim obciążeniu glikemicznym łagodzi objawy u pacjentów z trądzikiem pospolitym: randomizowane kontrolowane badanie. Smith RN, Mann NJ, Braue A, Mäkeläinen H, Varigos GA.https://doi.org/10.1093/ajcn/86.1.107.Kliniczny i histologiczny efekt diety o niskim obciążeniu glikemicznym w leczeniu trądziku pospolitego u pacjentów koreańskich: randomizowane, kontrolowane badanie. Kwon HH, Yoon JY, Hong JS, Jung JY, Park MS, Suh DH. Acta Derm Venereol. 2012;92:241–246. doi: 10.2340/00015555-1346. [DOI] [PubMed] [Google Scholar]Kontrola glikemii i trądzik: przegląd. Setavand Z, Ekramzadeh M. Int J Nutr Sci. 2019;4:59–64.[Uczony Google]Wpływ indeksu glikemicznego węglowodanów na trądzik pospolity. Reynolds RC, Lee S, Choi JY, Atkinson FS, Stockmann KS, Petocz P, Brand-Miller JC. https://doi.org/10.3390/nu2101060. Składniki odżywcze. 2010;2:1060–1072. doi: 10.3390/nu2101060. [DOI] [Dartykuł PMC] [PubMed] [Google Scholar]

Udostępnij ten artykuł: